WORKSHOP

En dan is het tijd voor de workshop! 

1. VOORBEREIDING

De fotograaf en consulent (en vrijwilliger) zijn een uur van tevoren aanwezig, zetten de materialen op een overzichtelijke wijze klaar en richten de ruimten praktisch in. De beamer en presentatiematerialen worden klaargezet en opgehangen.

'Het maakt ook meteen in een
gezin iets los dat je daar met elkaar

in gesprek bent van ‘wat neem ik mee,

en waarom dan?’ Hier gebeurt dus eigenlijk wat ik persoonlijk ook graag zou willen, dat er dus een stukje openheid is in het gezin om dingen bespreekbaar te maken; dus niet alleen de ingewikkelde dingen maar ook de dingen die voor jou

heel belangrijk zijn.'


2. Inloop

Jonge mantelzorgers worden persoonlijk verwelkomd door de consulent en kunnen alvast een beetje rondkijken of vragen stellen. Tijdens de inloop is er ook ruimte voor ouder(s)/verzorger(s) om de consulent even aan te spreken.

3. INSTRUCTIE

De workshop start met een presentatie. Er zijn verschillende instructiepresentaties, per leeftijdsgroep. In deze instructies komt de werkwijze aan de hand van verschillende voorbeelden aanbod. Hoe werkt de camera? Hoe maak ik een goede opstelling? Welke materialen zijn er? Hoe speel ik met ruimte, kleur en licht? Ter ondersteuning bij het werken hangen in de ruimte posters met voorbeelden van o.a. belichting, perspectief etc. en op de tafels liggen bladen met een kort overzicht hoe de camera’s werken.

5.  Pauze

Tussendoor is er een pauze met eten drinken. Daarnaast is er een inloop en een uitloop. Op deze momenten is er gelegenheid om even te praten met de mantelzorgconsulent. Zorg ervoor dat er iets te doen is voor kinderen die snel klaar zijn. Na de uitloop wordt afgebroken en opgeruimd (1 uur).

6. Fotograaf aan de slag

Na de workshop gaat de fotograaf aan de slag. De fotograaf verzorgt de opmaak, de afdrukken en materialen voor de expositie (zie informatie fotograaf). Zorg ervoor dat er niet te veel tijd tussen de workshop en de expositie zit. Houd rekening met de opmaak- en afdruktijd en het inrichten van de expositie. Een goede richtlijn is de expositie binnen 6 weken na de workshop te houden.

...

4. Fotograferen volgens de doorloop

Er zijn verschillende materialen en voorwerpen meegebracht om een opstelling te maken (zie informatie fotograaf). Positioneer je meegebrachte voorwerp in de opstelling. 

 1. Kies de camera met het juiste nummer
  De fotograaf heeft een bak met genummerde camera’s en statieven
  Op een lijst staan alle cameranummers met daarachter de naam van de deelnemer

 2. Maak een foto van jezelf met een naambordje
  Zo kan de fotograaf controleren welke geheugenkaart bij wie hoort

 3. Fotografeer op verschillende manieren
  Zet de camera op een statief en kies positie
  Zet de zelfontspanner aan, focus op je foto, stel de fotoscherp en druk af
  Verander de positie van de camera/voorwerp en maak opnieuw een foto
  Maak veel verschillende foto’s.

 4. Is mijn foto scherp?
  Kijk de foto’s terug en beoordeel of de foto’s scherp zijn

 5. Voorkeur 1, 2 & 3
  Kies je mooiste scherpe foto. Dit is je nummer 1
  Kies daarna een nummer 2 en 3.

 6. Bedenk een quote* bij je foto
  Waarom geeft deze foto je kracht? Wat wil je ermee zeggen?

 7. Geef je voorkeuren en quote door aan de fotograaf

 8. De fotograaf bekijkt of de foto goed is om af te drukken